Zdroj: Ivar Kvaal

Norsko otevřelo první podmořskou restauraci v Evropě, která ční z moře jako periskop

Restaurace Under z dílny známého norského studia Snøhetta nabídne hostům zcela unikátní zážitek a bude sloužit také jako centrum mořského výzkumu.

Čt 21. březen 2019 07:56 +0100

Na pobřeží Norského moře poblíž odlehlé vesnice Båly byla včera oficiálně otevřena první podmořská restaurace v Evropě. Hosté tak nyní mohou zavítat do 34 metrů dlouhé betonové stavby z dílny světoznámého norského studia Snøhetta, která vyčnívá zpod hladiny moře nad kamenný útes. Avšak kromě toho, že restaurace s příznačným názvem Under nabídne nezaměnitelný zážitek, bude sloužit také jako centrum mořského výzkumu.


Zdroj: Ivar Kvaal

Do restaurace s celkovou rozlohou 495 čtverečních metrů se najednou vejde až 40 lidí. Spodní stěnu stavby tvoří velké panoramatické okno, které hostům poskytne jedinečný pohled na podmořský život. Vnější plášť budovy tvoří odhalený beton, který časem poskytne útočiště mořským řasám a měkkýšům, čímž vytvoří umělý útes. Ten pomůže k pročišťování vody, a přirozeně tak do dané oblasti přiláká další mořské živočichy.


Zdroj: Ivar Kvaal

“Pro většinu z nás se jedná o zcela nový druh zkušenosti. Nejde totiž o akvárium, ale o podvodní život Norského moře. Díky tomu je celý projekt mnohem zajímavější. Vezme vás totiž přímo do volné přírody,” říká hlavní architekt restaurace Rune Grasdal.

“Když je venku špatné počasí, je dané prostředí velmi drsné. Sedět uvnitř v bezpečí a umožnit přírodě, aby se k vám přiblížila, je proto skvělý pocit. Jedná se o velmi romantický a hezký zážitek,” dodává.

Pokud byste si v restauraci Under chtěli zamluvit stůl, můžete navštívit její oficiální web. Upozorňujeme však, že pro velký zájem je na několik měsíců dopředu plno.

Zdroj: Dezeen, designboom