Zdroj: Do Minh Duc

Uprostřed vietnamských lesů vzniklo udržitelné komunitní centrum s výhledem na vodopád

Stavba s názvem Chieng Yen se má stát jednak místem pro setkávání obyvatel z okolních vesnic, a jednak atrakcí pro turisty obdivující krásy tohoto regionu.

Po 11. březen 2019 10:40 +0100

V lesích provincie Son La na severu Vietnamu vzniklo nové komunitní centrum s názvem Chieng Yen, jehož návrh pochází z dílny vietnamského studia 1+1>2 Architects. Stavbu na první pohled charakterizuje zaoblená došková střecha, která je podepřena bambusovou konstrukcí a pokrývá betonový amfiteátr. Dle záměru architektů má jít jednak o nové místo pro shromažďování zdejších obyvatel, a jednak také o turistickou atrakci zdejšího regionu.


Zdroj: Do Minh Duc

Centrum je zasazeno do krajiny hustého lesa, přičemž přímo z jeho oken si mohou návštěvníci vychutnávat výhled na vodopád, který se nachází v bezprostřední blízkosti. Tato lokalita byla pro stavbu centra pečlivě zvolena s ohledem na snadnou dostupnost z okolních vesnic. Budova nyní slouží jako informační centrum a také místo konání různých společenských událostí.


Zdroj: Do Minh Duc

Tvar budovy čerpá inspiraci z tradiční pokrývky hlavy, která je pro zdejší etnikum charakteristická a někteří lidé ji zde nosí dodnes. Materiály pak byly zvoleny v souladu se zdejší stavební tradicí a principem udržitelnosti. Budova centra je rovněž viditelná z nedaleké silnice, a dokáže tak zaujmout i turisty, kteří pouze projíždí okolo.

Zdroj: Dezeen