Foto: Rasmus Norland

Obnova kostela v Norsku se nese v duchu přírodních materiálů a přísné geometrie

Norská obec Våler se po ztrátě kostela dočkala jeho obnovy, jež v přírodním duchu reflektuje naději a vzkříšení původní budovy.

Ne 24. únor 2019 14:45 +0100

Po tragické ztrátě kostela v norském městě Våler byla na původním místě zřízena zcela nová budova duchovního rozměru, o jejíž podobu se postaral architekt Espen Surnevik.

Koncept nového kostela pracuje se symboly naděje a vzkříšení, čímž architektonické zpracování odkazuje na skutečnost, že se jedná o náhradu za původní kostel. Tyto prvky se projevují především propracovanou hrou s přirozeným světlem, které do stavby vniká celou řadou nenápadných otvorů. K nadějné atmosféře nadále přispívá využití lokálního březového dřeva v interiéru, které v kombinaci s bohatým prosvětlením působí velmi pozitivním dojmem.


Foto: Rasmus Norland

Exteriér se nese v přísně geometrickém duchu. Kostel má dvě věže o výšce 24 a 12 metrů. Fasáda je zhotovena z borového dřeva, které stejně jako dřevo březové neodmyslitelně patří k lokalitě, kde je kostel umístěn. V chladném norském klimatu navíc dřevěný obklad rychle ztmavne, čímž budova přirozeně splyne s okolními lesy. Minimalismus exteriéru i interiéru a využití udržitelných materiálů se tak stávají vkusnou náhradou za originální budovu i důstojným sousedem pro přilehlý hřbitov.

Zdroj: Archdaily.com