Foto: Archdaily.com

Rezidence v Austinu vytváří intimní prostor v rámci městské zástavby

Rodinná rezidence v americkém Austinu pracuje se stylovými architektonickými prvky a zároveň nabízí soukromý venkovní prostor v běžné městské zástavbě.

Pá 18. leden 2019 12:14 +0100

Architektonická kancelář Alterstudio se postarala o projekt rezidence pro čtyřčlennou rodinu v americkém Austinu. Obydlí vyrostlo poblíž potoka nedaleko značného přírodního srázu a po architektonické stránce nabízí několik nevšedních prvků.

Venkovní linie budovy jsou definovány nápaditě pojatým obvodem střechy, která především ve vnitřní části dvora vytváří silně asymetrické přechody vystupující z konstrukce, čímž ve venkovním prostoru značně dotváří intimní uzavřenou atmosféru pro rodinný klid, což bylo jednou z hlavních priorit konceptu.


Foto: archdaily.com

Výrazným prvkem projektu se stává dvojice starých dubů, přičemž jeden je umístěn ve středu zahrady, zatímco druhý je v těsné blízkosti domu, přímo navazuje na dřevěnou palubovou terasu a jeho koruna prochází přesahující střechou, která je navíc z vnitřní strany doplněna dřevěným dekorem, což zvyšuje estetickou hodnotu budovy.

Interiér se nese ve velmi stylovém duchu, využívá značné množství materiálů a potvrzuje, že má autorský tým velký cit pro detail. Výrazné jsou zde především četné skleněné stěny, které propojují vnitřní prostory se zelení na zahradě, což utváří pomyslný propojený prostor a ruší hranici mezi exteriérem a interiérem. Vzdušné místnosti se vyznačují výrazným využitím bílé barvy, ať už jde o podlahy či stěny. Bílá je zde doplněna světlými dřevěnými dekory, vápencem i detaily z oceli, ze které je zároveň zhotovena vstupní brána.

Zdroj: Archdaily.com