Foto: Ivar Klaar

Snøhetta navrhla jednoduché venkovní kabiny pro relaxaci dlouhodobě nemocných

Poblíž dvou největších norských nemocnic vyrostly dvě jednoduché kabiny pro relaxaci a změnu prostředí dlouhodobě hospitalizovaných pacientů.

St 09. leden 2019 11:36 +0100

Světoznámé norské designové studio Snøhetta se postaralo o podobu několika drobných venkovních budov, které byly vystavěny v pěší dostupnosti dvou největších norských nemocnic, ale zároveň byly umístěny do klidu divoké přírody. Tyto jednoduché stavby využívající především přírodní materiály budou sloužit dlouhodobě hospitalizovaným pacientům a jejich návštěvám.

Kabiny by měly značně přispět ke zdárnému zotavování pacientů, neboť poskytují kontakt s přírodou a venkovním prostředím, což má velmi pozitivní dopad na lidskou psychiku. Kromě alespoň krátkodobého opuštění nemocniční izolace nabízejí tyto příjemné objekty intimitu a klid, přičemž tyto dva faktory jsou při nemocničních návštěvách často postrádány.


Foto: Ivar Klaar

Konstrukce kabin pak využívá především dřeva, jakožto stěžejního materiálu. Cílem architektů bylo citlivé začlenění budov do přírody tak, aby s ní časem kompletně splynuly. Čelo těchto oddychových staveb je pak kompletně prosklené a poskytuje tak výhled do divoké přírody, přičemž jej lze zcela otevřít a užívat si bezprostřední kontakt s čerstvým vzduchem. Tato sympatická prostora byla navržena s ohledem na celou řadu lidských potřeb a omezení, takže poskytuje zcela samozřejmě bezbariérový přístup či dostatek místa pro umístění nemocničního lůžka.

Zdroj: Designboom.com