Foto: Mariana Orsi

Brazilská rezidence nabyla svou krásu díky omezenému rozpočtu

Brazilský architektonický tým zvládl přetavit náročné terénní podmínky a omezený rozpočet klienta ku prospěchu projektu. Výsledné dílo stojí za to.

Pá 28. prosinec 2018 16:12 +0100

Architektonická kancelář Belluzzo Martinhao Arquitetos se musela na pozemku nedaleko Sao Paula popasovat s nelehkým úkolem. Klient požadoval vyprojektování obytné rezidence, avšak rozpočet byl značně omezený a celý pozemek stál v poměrně příkrém svahu, jenž značně komplikoval přípravy.

Autoři se tedy rozhodli využít přítomnosti svahu ku prospěchu výsledného díla, jelikož zároveň umožňuje impozantní výhled na horizont a západ slunce. Z důvodu omezených finančních prostředků si však nemohli dovolit výstavbu složitých opěrných zdí a jiných komplikovanějších konstrukčních prvků. Ve výsledku byla tedy rezidence přímo položena na svah, přičemž přístup do budovy byl umístěn z důvodu zachování rozpočtu ze střechy.

Po vstupu ze střechy do prvního patra čeká návštěvníky prostorný obývací pokoj minimalistického uspořádání, na který přímo navazuje střešní terasa, která lemuje po bočních stranách otevřený dvůr s bohatou výsadbou tropických druhů rostlin.

Celá rezidence se nese v jednoduchém architektonickém duchu bez úpravy stěn a účelně působí dojmem nedodělku, který vytváří nezaměnitelnou autenticitu celého pozemku. Bohatě prosklené stěny a výrazný výhled pak celou rezidenci přetavují v místo, které maximálně těží z pomyslných nedostatků.

Zdroj: Archdaily.com