Foto: Miguel Coelho

Na severu Portugalska vyrostla vila s půdorysem otazníku

Atypická vila na severu Portugalska umožňuje díky půdorysu ve tvaru otazníku kvalitní členění prostoru a soukromí před okolím.

Pá 21. prosinec 2018 10:56 +0100

Autorský tým kanceláře URBANCORE se postaral o vznik vily v klidné oblasti Santa Maria da Feira na severu Portugalska. Netradičně vyhlížející budova je atypická především svým půdorysem ve tvaru otazníku, jenž vytváří vnitřní uzavřený dvůr a poskytuje tak majitelům soukromí a intimitu za stěnami železobetonové struktury.

Prakticky celý interiér je položen do jediného přízemního podlaží, přičemž ve vyšší úrovni se nachází pouze malé mezipatro umístěné do přední části areálu směrem k ulici. Vnitřní prostory nabízí díky četným pohyblivým stěnám velké možnosti individualizace a členění bohatě prosvětleného interiéru jednoduchých linií dle aktuálních organizačních potřeb.

Celý komplex je postaven z železobetonu a díky složité struktuře přísně geometrických tvarů vytváří velmi futuristicky působící dojem. Budova vily z vnitřní strany navazuje na nedaleký dubový háj patřící stejnému majiteli, jenž prostorově přímo navazuje na vnitřní stranu dvora. Exteriér i interiér vily se drží striktních vizuálních pravidel kombinujících kontrastně bílou a černou barvu, čímž vzniká opticky čistý prostor bez zbytečných rušivých elementů.

Zdroj: archdaily.com