Zdroj: Giuseppe Scionti/Novameat

Španělský startup vyvinul syntetický steak, který věrně imituje texturu masa

Bezmasý steak vyrobený technologií 3D tisku má pomoci ke snížení dopadů lidské činnosti na životní prostředí a zároveň poskytnout etickou alternativu masných výrobků.

Pá 30. listopad 2018 12:19 +0100

Italský bioinženýr Giuseppe Scionti ze španělského startupu Novameat vyvinul “světově první” 3D vytisknutý steak vyrobený na rostlinné bázi. Přestože se na trhu již nachází celá řada vegetariánských produktů imitujících chuť zvířecího masa, podle Sciontiho se jedná pouze o výrobky nahrazující mleté maso jako burgery, “masové” koule či kuřecí kousky. Nikdo však dosud nepřišel s náhradou vláknitého masa, jako jsou například právě steaky či kuřecí prsa.


Zdroj: Giuseppe Scionti/Novameat

Ve snaze snížit dopady zvířecího zemědělství na životní prostředí, vytvořit etickou alternativu masa a zvýšit kvalitu lidského stravování se výzkumník z Milána rozhodl vytvořit rostlinnou alternativu masitých produktů. Z ingrediencí bohatých na bílkoviny jako rýže, hrášek či mořské řasy nejprve vytvořil potravinovou pastu, kterou následně pomocí technologie 3D tisku přeměnil na hmotu s texturou připomínající syrový steak.


Zdroj: Giuseppe Scionti/Novameat

“Poslední zprávy Organizace pro výživu a zemědělství (FAO) ukazují, že současné rozsáhlé velkochovy dobytka již nejsou globálně udržitelné. Například pro získání potravin se stejným množstvím kalorií potřebujete u dobytku 70krát více půdy než v u ovoce a zeleniny. Dobytek navíc celosvětově využívá 30 % orné půdy a více než 25 % sladké vody. Pokud budeme v současném systému pokračovat, nebudeme mít v budoucnu pravěpodobně prostředky na to, abychom dokázali distribuovat jídlo všem,” vysvětluje Scionti.


Zdroj: Giuseppe Scionti/Novameat

Potraviny vyrobené tímto způsobem lze rovněž sterilizovat a zabalit, díky čemuž je lze dlouhodobě skladovat a přepravovat do oblastí se špatným přístupem k jídlu. Scionti se nyní zabývá rovněž tím, jak do těchto produktů zakomponovat určité látky, které by mohly pomoci lidem v oblastech s endemickými chorobami.

Zdroj: Dezeen