Foto: Maira Acayaba

Rodinná rezidence v Brazílii reprezentuje současnou světovou architekturu

Rezidence v brazilském městě Natal vyrostla se záměrem reflektovat vlivy současné světové architektury jak jasnou definicí jednotlivých vnitřních prostor, tak i konstrukčním řešením a materiály.

Po 26. listopad 2018 13:16 +0100

Na rozloze 420 čtverečních metrů vyrostla v brazilském městě Natal při pobřeží atlantského oceánu rezidence pro mladou rodinu se dvěma dětmi, do jejíž architektury se promítají vlivy světové architektury současných dní. Projekt, za kterým stojí studio Martins Lucena Arquitetos, vede citlivý dialog mezi exteriérem a interiérem a poskytuje pohodlné funkční bydlení v minimalisticky pojatém prostoru, jenž se vyznačuje striktním dodržováním pravoúhlých tvarů.

Budova orientovaná dle bioklimatických podmínek se vyznačuje především velkými vzdušnými místnostmi s minimalistickými doplňky, které jsou rozmístěny dle účelu do jednotlivých podlaží, což vytváří zóny s jasně definovanou funkcí. Prostor je tedy členěn na jídelnu a kuchyň, obytnou zónu a otevřenou společenskou část, která poslouží např. při večírcích, oslavách či pro neformální posezení s hosty.


Foto: Maira Acayaba

Díky propracované terénní modelaci pozemku získala rezidence lepší funkčnost, což se projevuje implementací garáže a některých místností pod úroveň terénu. Terénní úprava zároveň poskytuje větší intimitu exteriéru, ačkoliv je celá budova posazena výš, čímž je zvýšena její vizuální dominance v okolní zástavbě.

Typicky pro teplou oblast došlo k promyšlenému rozmístění oken, která jsou velká, aby nabídla vysoké prosvětlení vnitřních prostor, ale zároveň doplněna prvky, jenž brání průniku ostrých slunečních paprsků. Interiér je tedy plný přirozeného světla, ale zároveň si zachovává příjemnou teplotu za stěnami ze silného betonu.

Beton v kombinaci s železem se pak stal hlavním konstrukčním prvkem, přičemž dům využívá pilířů, které vytvářejí z jednotlivých pater samostatné pomyslně nezávislé objemy.


Foto: Maira Acayaba

Rekreační venkovní část rezidence dále nabízí bazén, nad nímž je posazen malý balkón. Vnější prostor je doplněn efektní dřevěnou palubou, drobnými rostlinami a suchou kamennou zídkou. Použití přírodních materiálů v odpočinkové zóně, která přímo rozšiřuje vnitřní prostor jídelny, pozitivním způsobem působí na lidskou psychiku a vytváří přívětivou atmosféru.

Tento na první pohled jednoduchý dům se tak stává reprezentantem preciznosti autorů, kteří jasným způsobem definovali využití jednotlivých částí interiéru a svou uživatelskou funkčností dovedli celou rezidenci k pomyslné dokonalosti.

Zdroj: Archdaily.com