Foto: Amit Geron

Dům v Tel Avivu maximalizuje využití přirozeného světla

Architektka Irene Goldberg se postarala o vznik domu v náročných terénních podmínkách, jenž využívá maximální množství skleněných stěn pro zajištění přirozeného slunečního světla.

Ne 11. listopad 2018 14:32 +0100

V izraelském Tel Avivu vyrostl v loňském roce obytný dům dle návrhu architekty Irene Goldbergové, jenž naplňuje všechny požadavky na rodinnou stavbu a zároveň využívá důmyslné konstrukční prvky v náročných terénních podmínkách.

Parcela domu leží z velké části na plošině, která je položena 60 centimetrů nad úrovní okolního prostoru. Autorka se proto rozhodla tuto skutečnost využít ve prospěch projektu a místo komplikované terénní modelace zapustila novostavbu částečně pod úroveň terénu, čímž došlo ke srovnání nerovností a efektivnímu využití prostoru. Pro konstrukci domu bylo využito osmi centrálních ocelových sloupů, které drží pomocí nosníků betonový strop ve výšce necelých čtyř metrů nad zemí.


Foto: Amit Geron

Nosné sloupy architektka doplnila skleněnými stěnami. Ty jsou částečně zapuštěny do nosné konstrukce stropu a jejich hojné využití se stává hlavním architektonickým prvkem celého komplexu. Masivní využití skla umožňuje opravdu bohaté prosvětlení interiéru slunečními paprsky, které jsou člověku nejpřirozenějším zdrojem světla.


Foto: Amit Geron

Skleněná stěna byla využita i při konstrukci bazénu, což jen* podtrhuje dominanci tohoto materiálu* a zároveň vytváří působivý vizuální efekt. Dům kombinující skleněné stěny s betonovými zdmi s břidlicovou fasádou, které vymezují prostor interiéru, je dále doplněn vkusnou zahradní úpravou, jež líbivým způsobem dodává celé kompozici dostatek intimity a stínu.


Zdroj: Archdaily.com