Zdroj: Rogers Stirk Harbour + Partners

Rozsáhlá vyvýšená zahrada přinese zeleň do betonové džungle čínského Šen-čenu

Podle autorů vítězného návrhu nové podoby jedné z šenčenských čtvrtí bude více než kilometr dlouhá zahrada představovat “městský obývací pokoj” pro místní obyvatele.

Út 09. říjen 2018 13:22 +0200

Čtvrť čínského města Šen-čen známá jako Qianhai se dočká velké proměny, kterou režíruje londýnské architektonické studio Rogers Stirk Harbour + Partners, jehož návrh ve vypsané soutěži zvítězil nad ostatními. Dominantou nové podoby čtvrti bude 1,2 kilometru dlouhá vyvýšená zahrada, která se bude nacházet nad silnicí a propojí několik centrálních stanic veřejné dopravy.


Zdroj: Rogers Stirk Harbour + Partners

Chodci se budou moci pohybovat mezi třemi vertikálními úrovněmi, které tvoří podzemní přepravní stanice, ulice a zmíněná vyvýšená zahrada. Na jednom konci zahrady bude vystavěna nová pobřežní promenáda s operním domem, kongresovým centrem a stanicí pro trajektové linky. Na druhém konci pak podle plánů vyroste nový mrakodrap. Zeleň je klíčovým prvkem celého návrhu a kromě dané zahrady ji najdeme také na ulicích, a dokonce i na střeše některých budov.

Zdroj: Dezeen