Foto: Archdaily.com

Bytový dům v Soulu představuje funkčnost na malém prostoru

Autoři z ateliéru Boundaries chytře využili prostor a nechali vzniknout bytový dům, jenž vyhovuje požadavkům zadavatele a zároveň nenarušuje architektonický ráz okolní oblasti.

So 29. září 2018 10:05 +0200

Novostavba v jihokorejské metropoli vyrostla v rámci městského okrsku Mangwon-dong, jenž se vyznačuje velmi malými pozemky a typickými cihlovými fasádami. Architekti se tak museli vypořádat s prostorem pouhých sedmdesáti čtverečních metrů, na který umístili malý bytový dům o čtyřech poschodích.

Zásadním prvkem celé budovy se tak stalo venkovní schodiště, jenž propojuje jednotlivé úrovně stavby spolu s řadou mezipater, která vznikla z důvodu co nejlepšího využití prostoru. Přízemní část pak nabízí malou veřejnou vinárnu, která navazuje na tradici malých obchodů vzniklých v přízemí většiny domů této čtvrti.

V souladu s okolím je vyvedena také fasáda, která tradičně využívá běžné pálené cihly. Významnou součástí celého tvůrčího procesu se při vzniku domu staly diskuze s budoucími obyvateli lokality. Ty se postaraly o současnou formu celého místa.


Zdroj: Archdaily.com