Foto: Arch2o.com

Dům v brazilské savaně odhaluje moderní pojetí bydlení v suché oblasti

Plochá rovina s minimální přítomností vegetace se stala místem realizace obytného domu, jenž smysluplně pracuje se slunečním zářením a citlivě navazuje na okolní prostředí.

Út 11. září 2018 15:14 +0200

Moderní stavba od ateliéru BLOCO Arquitetos ležící v savaně nedaleko města Brasilia poskytuje kvalitní bydlení i přes nehostinné podmínky suché oblasti. Klíčem k úspěšnému návrhu se stala především orientace oken. Většina prostorných skleněných ploch zajišťujících světlo v interiéru je kvůli intenzivní sluneční záři orientována na sever. Všechna okna jsou navíc zasazena hlouběji do fasády tak, aby přečnívající stěny vytvářely dostatečný stín.

Místnosti uvnitř jsou uspořádány do dvou poschodí, přičemž z prvního patra je možné vstoupit na drobné terasy, které jsou ozeleněny vegetací, což reguluje teplotu budovy. Striktně pravoúhlá architektura stavby vytváří kromě masivních bílých stěn zabraňujících zahřívání domu také vnitřní nádvoří v prvním patře, jenž je kvalitně odstíněno a zároveň propojuje obytnou prostoru s venkovním prostředím.

Kompozice objektu s přímým výhledem na centrum nedaleké brazilské metropole je doplněna šetrně volenou zelení, jenž vytváří příjemné prostředí a zároveň nenarušuje původní rostlinná společenstva nežádoucími cizími druhy. K domu přiléhá také rozsáhlá vodní plocha v podobě bazénu, který zrcadlí oblohu a směle doplňuje lehké barvy celého projektu.


Zdroj: Arch2o.com